اصطلاحات طلا, راهنمای خرید

تفاوت سکه امامی و سکه بهار آزادی چیست؟

سکه امامی

سکه های امامی و سکه های بهار آزادی دو سکه ی رقیب قدیمی در بازار سکه ها هستند. در سال ۱۳۷۰ بانک مرکزی سکه هایی را به بازار ارائه کرد که با نام «سکه امامی» معروف شده بود. از آن سال به بعد، سکه امامی با نام سکه طرح جدید و سکه های بهار آزادی با نام سکه طرح قدیم در بازار داغ سکه های طلا شناخته شدند. سوالی که پیش می آید این است که تفاوت سکه های امامی و سکه بهار آزادی چیست؟ در این مقاله از هومن گلد، به تفاوت های سکه ی امامی و سکه بهار آزادی و ویژگی های هر کدام خواهیم پرداخت و اینکه کدام یک برای سرمایه گذاری گزینه بهتری است را مورد بررسی قرار خواهیم داد. همراه ما باشید تا با این سکه های طلا معروف بازار بیشتر آشنا شوید.

سکه های موجود در بازار ایران

بانک مرکزی، تمام سکه های طلا موجود در بازار ایران را «سکه بهار آزادی» نام گذاری کرده است. در صورتی که سکه های طلا در بازار به نوع دیگری دسته بندی شده اند. دسته بندی سکه ها در بازار به این صورت است:

– سکه بهار آزادی: سکه طلا بهار آزادی از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۷۰ ضرب می شدند و به آن ها سکه های طرح قدیم نیز گفته می شود. بر روی این سکه های طلا عبارت «علی علی علی» درج شده است.

سکه امامی: سکه های امامی به سکه های بهار آزادی طرح جدید گفته می شوند و بر روی آن، تصویر چهره بنیان گذار نظام جمهوری اسلامی ایران حک شده است‌. سکه های امامی خود دو دسته هستند، دسته اول پیش از تاریخ ۱۳۸۶ ضرب شده اند که به آن ها سکه های تاریخ پایین گفته می شود. دسته دوم پس از تاریخ ۱۳۸۶ ضرب شده اند و منظور از کلمه سکه امامی، همین سکه های طلا دسته دوم است.

در ادامه به طور دقیق تر به تفاوت های سکه ی امامی و بهار آزادی خواهیم پرداخت.

تفاوت های اصلی سکه امامی و سکه بهار آزادی

 

Emami coin1 1

 

سکه های بهار آزادی و سکه های امامی از لحاظ وزن و عیار هیچ تفاوتی ندارد و عیار هر دو آن ها، ۹۰۰ یا ۲۲ می باشد. به این معنا که میزان طلای خالص استفاده شده در هر دو نوع سکه یکسان است. تفاوت های اصلی سکه امامی و سکه بهار آزادی عبارت اند از:

سال تولید سکه ها

یکی از تفاوت های اصلی سکه بهار آزادی و سکه امامی، سال تولید سکه ها می باشد. سکه های بهار آزادی، پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۷۰ به جای سکه های پهلوی تولید می شدند و به پاس پیروزی انقلاب اسلامی نام آن را بهار آزادی نامیدند.

سکه های امامی پس از رحلت امام خمینی تولید شدند. برای زنده نگه داشتن یاد ایشان، به پیشنهاد بانک مرکزی برای اولین بار در سال ۱۳۷۰، سکه های طلایی که بر روی آن ها طرح چهره امام خمینی قرار دارد تولید شد. این سکه ها توسط استاد جعفر نجیبی طراحی شده و از همان موقع تا به الان ضرب و تولید سکه ها ادامه دارد.

طرح سکه ها

شکل و طرح سکه های بهار آزادی و سکه های امامی با یک دیگر متفاوت است. طرح های سکه های بهار آزادی به صورت زیر است:

در یک سمت سکه های بهار آزادی، طرحی از بارگاه امام رضا، سال ۱۳۵۸ و عبارت «اولین بهار آزادی» درج شده است. در سکه های بهار آزادی که سال ۱۳۶۳ ضرب شده اند، بجای تاریخ ۱۳۵۸، تاریخ ۱۳۶۳ قید شده است. در سمت دیگر سکه های بهار آزادی، عبارت «علی علی علی» حک شده و در زیر آن نام بانک ملی ایران قرار گرفته است‌. در حاشیه های سکه های بهار آزادی، طرحی شلوغ از گل و بوته ها قرار دارد.

در یک سمت سکه های امامی، تصویر بارگاه امام رضا و در بالای تصویر، عبارت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و در زیر آن، کلمه بهار آزادی درج شده است. در سمت دیگر سکه امامی، به جای نام امام علی، تصویری از امام خمینی و در زیر آن تاریخ ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۰ قرار گرفته است. حاشیه سکه های امامی ساده و بدون طرح شلوغ است.

قیمت سکه ها

یکی دیگر از مهم ترین تفاوت های سکه های بهار آزادی و سکه های امامی، قیمت این سکه ها می باشد. در بازار طلا، به طور کلی قیمت سکه امامی بالاتر از سکه بهار آزادی است و علت این تفاوت قیمت، تفاوت در تقاضای آن ها می باشد. تقاضای سکه ی امامی در بازار طلا، بالاتر از سکه بهار آزادی است و این امر باعث بالاتر بودن قیمت این سکه طلا شده است. سکه های امامی همچنان در بازار عرضه می شوند اما ضرب سکه بهار آزادی متوقف شده است. با این حال تقاضا برای سکه بهار آزادی نیز همچنان وجود دارد اما کم تر از سکه های امامی است. سکه های امامی ۸۶ به طور رسمی توسط دولت، در بانک ها و بورس ها معامله می شود اما معامله سکه بهار آزادی و سکه امامی که تاریخ ضرب آن ها پایین تر از سال ۸۶ است، تنها در بازار صورت می گیرد. تصور می شود که در أینده قیمت سکه بهار آزادی بالاتر شود، چرا که به دلیل توقف ضرب این سکه طلا، ممکن است به سکه کمیابی تبدیل شده و جزو اشیاء کلکسیونی محسوب گردد.

میزان بازدهی در سرمایه گذاری سکه ها

 

از دیگر تفاوت های بین دو سکه ی امامی و بهار آزادی، میزان بازدهی در سرمایه گذاری این سکه های طلا است. خیلی از مردم به قصد سرمایه گذاری اقدام به خرید سکه طلا می کنند و ممکن است برای شما سوال پیش بیاید که کدام یک از سکه ها برای سرمایه گذاری مناسب تر است؟ آمار ها نشان می دهد که رشد سکه امامی بیشتر از سکه بهار آزادی بوده و در طول سال های ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲، سکه ی امامی بازدهی ۹۷ درصدی و سکه بهار آزادی بازدهی ۹۲ درصدی داشته است. همچنین سکه های امامی نوسان قیمت بیشتری را تجربه می کنند و تحت تاثیر اخبار سیاسی و اقتصادی قرار می گیرند. بنابراین برای سرمایه گذاری و افزایش ارزش پول، خرید سکه امامی گزینه مناسب تری می باشد.

نقد شوندگی سکه ها

نقد شوندگی سکه ها، از دیگر تفاوت های مهم سکه های امامی و سکه های بهار آزادی است. نقد شوندگی، تبدیل سکه به پول نقد را می گویند و برای افرادی که با خرید سکه طلا سرمایه گذاری می کنند، میزان نقد شوندگی سکه و اینکه در چه مدت زمانی قادر خواهند بود بدون ضرر سکه های خود را فروخته و تبدیل به وجه نقد کنند، مسأله ای مهم است. از آن جایی که ضرب سکه امامی همچنان ادامه داشته و به بازار توزیع می شود، تقاضای بالایی دارد و این امر موجب شده است که نقد شوندگی آن نیز بالاتر برود.

کدام یک از سکه ها را بخریم؟

 

سکه امامی

 

مردم با هدف های قبلی مثل سرمایه گذاری، هدیه، پس انداز و … سکه طلا می خرند و انتخاب نوع سکه طلا برای خرید به اهداف شما بستگی دارد. میزان سرمایه شما، مدت زمان نگهداری سکه، میزان ریسک پذیری شما در پاسخ سوال «کدام یک از سکه ها را بخریم» موثر می باشند. با بررسی تفاوت های هر دو سکه و مطالعه مقاله فوق، می تواند آگاهی و دانش شما را نسبت به شناخت سکه ها بالاتر برده و شما را در خرید راهنمایی کند. جالب است بدانید که قیمت تمامی سکه های طلا موجود در بازار اعم از نیم سکه، ربع سکه و سکه گرمی، از نوسانات قیمت سکه امامی یا همان سکه بهار آزادی طرح جدید تاثیر می گیرند.

در پایان

سکه‌ های طلا جزو بهترین گزینه های سرمایه گذاری و حفظ ارزش دارایی محسوب می شوند. سکه های طلا انواع زیادی در بازار دارند و دو نوع از مهم ترین و پر طرفدار ترین آن ها سکه بهار آزادی و سکه امامی می باشد. در این مقاله ویژگی های هر کدام از این سکه ها و تفاوت های هر دو سکه را بررسی کردیم. آشنایی با خصوصیت هر کدام از این سکه های طلا می تواند به شما کمک کند تا انتخاب مناسب تری هنگام خرید داشته باشید. اگر در بازار طلا تازه کار هستید و قبلا فعالیت نداشتید، بهتر است قبل از سرمایه گذاری شرایط اقتصادی و سیاسی کشور را تحلیل کنید و موقعیت بازار را در نظر بگیرید. این کار باعث جلوگیری از زیان مالی خواهد بود‌ خرید خود را حتما از مراکز و فروشگاه های معتبر انجام دهید و اگر قصد خرید آنلاین دارید، مجوزهای مربوط به مجموعه را به طور دقیق بررسی کرده و خریدی مطمئن تجربه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *